Di sini aku sharekan resepi "Red Velvet Cake" yg aku ambil dari blog Anna Qaseh AzZahra. Selamat mencuba!
Bahan-bahan :
A:
- 300 g tpg gandum
- 2 camb serbuk koko
- 2 camt baking powder
- 1 camt soda bicarbonate
- 1 camt garam
B:
- 125 g mentega
- 280 g gula castor
C:
- 2 biji telur (gred B)
D:
- 1 camt esen vanilla
- 1 camt cuka putih
- 1 camb pewarna merah
E:
- 240ml buttermilk (Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)
Cream cheese icing:
- 360 g cream cheese
- 70 g mentega
- 200g gula icing
CARA-CARA:
- Ayak (A)-ketepikan
- Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
- Masukkan (D)-pukul hingga sebati
- Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
- Susun balang2/jar di dalam loyang.Balang kaca tidak perlu digris ya.
- Masukkan(paipkan) adunan dalam balang tersebut hanya 1/2 balang sahaja(timbang setiap adunan tu bagi mendapatkan berat yang sekata) dan bakar secara double boiler pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. (Masa ni aku ubah aku tambah lagi 20-30 minit sebab pakai oven besar and buat kek...rasa tak logik lak kalu blh masak dlam 20 minit,,utk cupcake ok le)
- Tempoh membakar bergantung kpd tinggi/banyak adunan kita ya. Cucuk kek didalam balang utk tahu kek benar2 dah masak ke tidak. Kalau lidi keluarnya licin tandanya kek dah masak.
- Sejukkan sebelum dihias.
Untuk Icing:
look so delicious
ReplyDeleteyummeyh!