Thursday, February 23, 2012

Gulai Lemak Tumis Ikan Bawal

Hari-hari kena masak, kadang-kadang tu boring jugak! Dah tak tahu nak masak apa, selak2 buku resepipun tak menarik..kadang-kadang tu tertarik tapi bahan2 pulak tak ada. Hari ni aku kedapur dalam pukul 11pagi. Buka freezer tengok lauk-pauk yang ada. Ada ikan tenggiri, bawal, udang, daging, ayam dan ikan merah. Aku buat keputusan nak masak gulai lemak ikan bawal dan udang black pepper.

Gulai ni special sikit sebab aku tumis dulu bumbunya dan ikan juga aku goreng dulu. Baru mantap rasanya.
Jadi Bahan2 nya senang saja:

Gulai Lemak Tumis Ikan Bawal

Bahan-Bahan

Bahan A (Dikisar bersama)
1 biji bawang besar
10 tangkai cili api (ikut suka lebihkan lagi kalau nak pedas)
Sejemput ikan bilis

Bahan B
Seekor Ikan Bawal yang telah digoreng separuh garing
3 Tangkai Daun limau purut
1 batang serai
1 biji limau nipis
Santan (aku pakai 3/4 santan kotak M&S)
11/2 cawan air
sedikit serbuk kunyit
garam
4 biji bendi
2 sudu makan minyak untuk menumis

Cara-Cara
Tumis bahan A bersama serai hingga wangi.
Masukkan daun limau purut
Masukkan air, serbuk kunyit dan santan, kacau ikut kepekatan yang diingini
Masukkan ikan, kacau dan tunggu sampai menggelegak.
Masukkan garam secukup rasa dan bendi.
Tutup api dan perah limau nipis.

No comments:

Post a Comment