Thursday, July 4, 2013

Jakarta Syurga Membeli-belah?

Tajuk post aku kali ni merupakan satu pertanyaan yang perlu disimpulkan sendiri oleh pembaca. Betapa ramai rakyat kita suka berbelanja di negara jiran ni. Akupun turut sama ingin merasa kehangatan membeli belah di sana. Betul ke bagai diduga?

Memandangkan tarikh wedding anniversary aku dengan husband kali ni tidak bertembung dengan tarikh sambutan IP day di Malaysia..kami bercadang untuk menyambutnya di Jakarta, Indonesia sambil menghabiskan duit utk shopping kat sana. Selalunya pada tarikh 26 April setiap tahun suami aku selalu sibuk dengan program Hari Harta Intelek anjuran officenya...semua cuti dibekukan so kali ini memandang kehangatan pilihanraya mula terasa pengurusan telah menunda tarikh tersebut pada bulan Julai.

Apa lagi duduk di depan komputer aku mula meng'google' penginapan dan flight ke sana untuk membuat perbandingan. Oleh kerana tempahan dibuat sebulan sebelum tarikh pergi jadi tambang kapal terbang tidaklah competitive sangat jadi kami memilih untuk menaiki MAS sahaja. Tawaran paling menarik berharga RM45 seorang untuk sehala. Tetapi jangan ingat harganya serendah itu ye..setelah dicampurkan dengan tax dan tempahan seat jumlah keseluruhan menjadi RM930. Aku memilih MAS kerana perbezaan tambangnya dengan AirAsia cuma RM200(tidak termasuk tempahan kerusi dan luggage).

Seperti biasa aku dan suami menaiki kereta sendiri dan parking kereta di Block A (long-term). Check-in 2 jam awal, kami ambil kesempatan untuk melaksanakan sembahyang jamak& qasar di KLIA  sambil berjalan-jalan dibahagian bebas cukai. Pesawat berlepas pada pukul 4.30 ptg dan sampai di Jakarta pada pukul 6.00 ptg waktu Malaysia dan 5.00 ptg waktu tempatan. Setelah sampai kami berbaris panjang untuk mendapatkan khidmat teksi bermeter "Blue Bird' yang amat popular disana kerana paling selamat dan tulus.

Disana, 5.30 ptg sudah masuk waktu maghrib dan hari sudah gelap. Sebaik sahaja mendapat teksi kami terus ke Hotel Best Western Mangga Dua, Jakarta. Perjalanan agak tersangkut2 sedikit kerana waktu peak disana dan jalan agak macet terutama dilaluan bertentangan. Alhamdulillah akhirnya jam 7.30mlm kami selamat tiba di hotel. Kami menempah suite dengan harga RM260 semalam..memang murah berbanding harga suite kat Malaysia. Pukul 8.00 malam kami turun untuk makan malam dihotel. Seterusnya naik kebilik dan berehat setelah penat seharian.

Bilik Ting. 23 -View Bandar Jakarta bermandikan cahaya di waktu malam

-27 April 2013-

Setelah bersarapan, kami berdua lepak dilobby sambil Tango dengan anak2. Dapat le melepaskan rindu tapi lega juga sekali-sekala sunyi daripada keletah anak2. Disini waktu operasi shopping mall berbeza-beza. Hari ini kami bercadang ingin pergi ke ITC  Mangga 2 dan mall ini beroperasi dari jam 10.00 pagi hingga 5.00ptg. Dapat info, yang harga kat sini murah terutama untuk membeli telekung, baju berfesyen dan menempah suit. Adventure bermula bila kami mengambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja ke OITC mall..jaraknya tak le jauh sangat..boleh le melihat dari dekat kehidupan di kota Jakarta. Sepanjang jalan terdapat warung kereta tolak yang mengjual Kataprak dan gado-gado..mungkin sedap kot tapi kami tak berani nak makan..takut sakit perut. Kesian tengok penolak kereta jualan yang berkaki ayam. mahu saja kami membeli selipar dan sedekah kat pakcik tua tu. Sampai saja di ITC bayak kedai belum dibuka. Sambil menunggu kami berjalan2 melihat pasar longgok barangan imitation seperti kasut, handbag dan accessories..berleluasa sungguh tanpa pemantauan. Selepas itu kami singgah di kedai telekung...deal bagus juga dengan budak tu dan kami borong hampir 15 helai telekung pelbagai corak dan mutu. Harga semua sekali 1.89 juta rupiah iaitu hampir RM600, harga pecah telur kata penjualnya. Murah ke? Entahlah..murah le kot....

Selepas shopping baju shopping baju tidur lak, 11 helai kesemuanya dengan nilai 1 juta rupiah..dalam RM320 duit kita. OK le kot..average baju dalam RM29. Kami juga sempat menempah suit untuk suami..kain jenama Emprio Amani harga 1.2 juta rupiah untuk sepasang baju. Tempahan untuk baju pula bernilai 1 juta rupiah. Malangnya baju tak sempat siap pada hari Isnin, waktu kami balik so kami tinggalkan untuk diambil satu bulan lagi. Sebab memang merancang nak ke Jakarta-Bandung pulak bersama keluarga mentua pada 1 June nanti. Takut juga kalau tak dapat..betul ke? boleh percaya ke? Tawakal je lah...Habis bershopping singgah makan di D'Cost  Seafood dalam ITC mall..

ITC pandangan dari hadapan
Nak balik macammana? Tangan dah penuh dengan beg-beg shopping ni..Nak naik teksi biasa sangat..nak cuba naik bajaj le pulak..hehehe..Huh hebat pemandu ni bawak cilok sana sini. Kecut jugak perut bila bajaj kami hanya seinci dua je dari kenderaan lain...Sampai kat hotel, suruh pekerja hotel ambil gambar..tak puashati..sepatutnya dia ambil gambar bajaj dan pemandu sekali!.

Malamnya kami naik shuttle bas ke Mangga Dua Mall untuk makan malam di Sari Bonda. Mangga dua Mall banyak factory outlet..sempat le shopping sikit. Ada J. Co, Burger King, Es Teller dan juga Care Four kat sana. Terletak bersebelahan dengan Novo Hotel.

Bergambar di hadapan Mangga Dua Mall
28 April 2013

Destinasi seterusnya ialah Tanah Abang terletak di pusat pentadbiran Jakarta. Bangunannya tinggi dan terdapat 4 Blok kalau tak silap..kami sempat pergi Blok A nad B sahaja. Tujuan nak cari swimming suit dan akhirnya berjaya harga boleh tahan murah antara RM30-40 sahaja sepasang. Selain itu beli juga baju suami dan hadiah untuk papa, jenama Al-Lufti (Baju putih bercirikan kebangsaan) dan aku sempat sambar jubah putih sesuai untuk pergi umrah. Tapi kali ni tak le excited sangat nak membeli setelah berhabis kat mangga dua semalam. Tapi tak dinafikan harga kat tanah Abang lagi murah dari ITC sebab kat sini jual secara borong dan pusat peniaga dari seluruh jakarta dan bandung beli stok barangan mereka. 

Tanah Abang pemandangan dari Blok B

Boleh tahan moden shopping mall ni. 
Kami cuba makan di food court yang terletak di tingkat lapan Blok A, best jugak kat sini banyak makanan menarik untuk dicuba. Aku decide utk makan mee bakso..huh pedas sungguh!! (salah sendiri jugak nak yang terpedas hahaha). Suami seperti biasa makan nasi goreng..sedap juga nasi gorengnya.

Huh pedas!!
Takut Tengok Nama Kedainya...

Minum Air Cendol..sedap!!

Balik dari Tanah Abang, aku singgah spa kat tingkat 2 hotel penginapan ..aku ambil pakej massage tradisional...sedap masa diurut tapi sakit selepas diurut...(almaklum le aku ni tak pernah p berurut kecuali lepas bersalain je).


Petang tu pergi lagi ke Mangga Dua Mall untuk makan malam di Es Teller..

Es Teller
29 April 2013

Bersenang-senang di bilik dan packing barang sebelum check-out. Hebat!! aku berjaya compact kan semua barang aku dalam satu beg besar kami....Check-out dan berangkat ke airport.......

4 comments:

  1. wah...seronoknya shoping eyna....

    ReplyDelete
  2. Kali terakhir p jakarta tahun 2009...tapi x sempat nak ronda ronda sgt pasal masa terhad..x tahan macet nye tuh....:)

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete