Thursday, March 7, 2013

My First Attempt...Red Velvet Cake

Entah mengapa hari ini aku terlebih rajin. Lepas je masak untuk lunch, aku start baking cake. Saja nak cuba resepi baru...red velvet cake yang aku ambil dari internet. Aku memang masak awal pagi sebelum anak sulong pergi sekolah( sesi petang). So lebih kurang 9.30 pagi aku dah ke dapur. Menu hari ni simple aje, aku buat sambal tumis ikan bilis, gulai lemak putih nangka dan tempe goreng. Selain daripada itu aku panaskan sup ayam semalam. Aku start buat kek lebih kurang pukul 10. 45 pagi...sambil tengok resepi yang telah aku savekan dalam dropbox kat handphone aku. Hasilnya..jeng jeng...

Di sini aku sharekan resepi "Red Velvet Cake" yg aku ambil dari blog Anna Qaseh AzZahra. Selamat mencuba!

Bahan-bahan :
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
 B:
  • 125 g mentega 
  • 280 g gula castor
 C:
  • 2 biji telur (gred B)
 D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih
  • 1 camb pewarna merah
 E:
  • 240ml buttermilk  (Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

Cream cheese icing:
  • 360 g cream cheese
  • 70 g mentega
  • 200g gula icing

CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Susun balang2/jar di dalam loyang.Balang kaca tidak perlu digris ya.
  • Masukkan(paipkan) adunan dalam balang tersebut hanya 1/2 balang sahaja(timbang setiap adunan tu bagi mendapatkan berat yang sekata) dan bakar secara double boiler pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. (Masa ni aku ubah aku tambah lagi 20-30 minit sebab pakai oven besar and buat kek...rasa tak logik lak kalu blh masak dlam 20 minit,,utk cupcake ok le)
  • Tempoh membakar bergantung kpd tinggi/banyak adunan kita ya. Cucuk kek didalam balang utk tahu kek benar2 dah masak ke tidak. Kalau lidi keluarnya licin tandanya kek dah masak.
  • Sejukkan sebelum dihias.

Untuk Icing:
Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati. Sedia untuk digunaka.

1 comment: