Thursday, May 5, 2011

Ikan Cencaru Sumbat

Ni masakan favorite anak2 aku..ikan cencaru sumbat..kalau masak mesti licin. Nak tau macamana nak buat ..so layan....
Ikan Cencaru Sumbat


Ikan Cencaru Sumbat

Bahan2
3 ekor Ikan Cencaru (siang tp jangan belah perut danjgn  buang jaket)
I biji bawang besar
Setengah biji kelapa parut
belacan (jika suka)
6 biji cili api dan 2 biji cili masak (pedas ikut suka)
asam jawa atau limau nipis
garam
gula
kunyit

Cara2
1.Basuh ikan dan belah sisi atas ikan untuk dijadikan poket sambal. Gaul ikan dengan kunyit dan garam. Ketepikan.
2. Bawang, belacan, cili2 dikisar.
3. Bahan 2 tadi digaul dengan gula dan garam serta perahan asam jawa/limau secukup rasa. Kemudian gaulkan dengan kelapa hingga sebati.
4. Sumbatkan sambal kelapa dalam poket ikan tadi.
5. Panaskan api dan goreng kedua-dua bahagian sampai garing.

Tips: saya suka pakai non-stick supaya tak guna minyak yg banyak. Tapi kuali non-stick perlu ditutup bagi memastikan ikan dan sambal masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment