Monday, May 23, 2011

Tip Kebahagian Rumahtangga

Sedar tak sedar dah 13 tahun berlalu. Anak2 pun dah besar..si kakak dah masuk 12 tahun. Tahun depan dah masuk menengah. Diri semakin tua, perkahwinan semakin matang. Tetapi kadang-kala kematangan tu membuatkan manusia alpa tentang memupuk dan membajai kasih-sayang suami-isteri. Mula take thing for granted. Harapan agar pasangan sudah cukup memahami perangai, kehendak dan keperluan masing2.  Sebenarnya semakin lama usia perkahwinan, semakin romantislah pasangan tu, semakin caring le ..kerana dalam tempoh2 ini, kepercayaan dan kasing sayang perlu dipelihara supaya cinta 'lain' tak berputik.

Eii takutnyer..bila memikirkan tentang krisis ni..minta dijauhkan lah dari dairi kehidupanku. Bagaimana memupuk dan membajai  pohon kasih-sayang agar menghasilkan bunga yang kembang  mekar...utuh...dan harum sepanjang hayat???

Disini ingin saya kongsikan Tips '8P' untuk kebahagian rumahtangga dari Ustazah Bahayah.


8P Tip kebahagian rumahtangga


1.  'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2.  'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.

8. 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

No comments:

Post a Comment