Monday, August 13, 2012

Sayur Bayam Tumis Air

Satu lagi menu kegemaran anak-anak aku ialah sayur bayam tumis air. Nak masakpun senang.


Sorry dah cuba rotate byk kali tapi masih jadi cam ni

Bahan2

Satu ikat sayur bayam hijau (Siang dan asingkan batang)
Setengah labu bawang besar
Sejemput ikan bilis (aku guna ikan bilis halus)
Setengah kuib pati ikan bilis
2 cawan air
garam secukup rasa

Cara memasak

Tumbuk kasar bawang bersama ikan bilis. Tumis menggunakan sedikit minyak (1 sudu dah cukup). Masukkan air biar menggelegak. Kemudian masukkan kuib pati ikan bilis dan batang bayam.
Bila batang sudah empuk baru masukkan daun bayam dan kacau lebih kurang 2-3 minit. Tutup api dan angkat. Sayur akan kelihatan hijau dan masih ranggup.

https://web.tradekorea.com/upload_file2/product/980/P00245980/cbe9caa5_56c5fcf0_4f49_43fd_b114_0c6edd5928f6.jpg
Ikan Bilis Halus - pamjang lebih kurang 1-2 cm

No comments:

Post a Comment