Monday, October 22, 2012

Fried Crabs in Creamy Sauce

Resepi ni aku dapat dah lama..tahun 2004 lagi tapi tak pernah buat. Resepi ni menang tempat pertama dalam "Creative Recipe Contest" anjuran F&N melalui The Malaysian Women's Weekly. Yang aku selalu buat Egg Tofu with Prawn yg mendapat tempat ketiga je. Selalunya ketam ni aku jarang goreng..selalu masak lemak cili api, kari ataupun sup je. Hubby aku kata hilang manis ketam jika goreng. Tapi kali ni aku cuba gak masak goreng bercili ni...rasanya memang sedap.

Nama Resepinya ialah: Fried F&N Crabs in Creamy Sauce, idea asal dari Karen Tan. Resepi asal dalam bahasa Inggeris dan aku translatekan dalam BM...
Gambar Asal dr. MajalahThe Malaysian Women's Weekly - November 2004 

Gambar dari Hasil 'air tangan' aku...

Bahan A

4 ekor ketam, dibelah dua
Tepung jagung
1 cwn minyak untuk deep-frying
6 helai daun limau purut
70ml susu cair
20g kerisek
garam dan gula secukup rasa

Bahan B (Rempah dikisar halus)

5 biji bawang merah
3 biji cili merah
2 labu bawang besar
2 batang serai

Bahan C ( Sos) 

60g air
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tauchu
2 sudu besar sos cili Thai


Cara Memasak

1. Taburkan tepung jagung atas ketam yang telah dicuci bersih. Gaul dan ratakan. Goreng atas minyak yang panas hingga kenung keemasan. Angkat dan Toskan.
2. Ambil minyak gorengan ketam tadi (sukatan ikut suka) untuk menumis rempah hingga naik bau dan garing. (disini saya masukkan juga cili kering sedikit utk tambahkan kepedasan). Masukkan semua bahan C dan biar hingga mendidih.
3. Masukkan ketan dan daun limau purut. kacau hingga sebati dengan kuah kemudian masukkan susu cair dan renehkan lagi dan kacau rata.
4. Bila kuah mula kelihatan pekat tambahkan kerisek, garam dan gula.
Hidang bersama nasi panas.




2 comments: