Monday, August 13, 2012

Mee Hokkien

Mee goreng ni ringkas dan sedap. Rasanya yang tak pedas pasti menjadi kegemaran anak-anak. Kalau aku masak mee goreng pedas..alamat aku dan suami je yang makan. Tapi kalau aku masak mee ni pasti licin....

Resepi ni aku ambik dari buku kesayanganku..Selera Malaysia Chef Wan..terdapat 138 resipi hidangan Malaysia kegemaran Chef Wan. Tetapi untuk ikut selera, aku tambah dan ubah sikit resepi ni..



Bahan-bahannya

Minyak masak cap pisau 4 sudu besar
Bawang putih 3 ulas (dicincang)
Halia 1/2 inci (dicincang)
Sotong 200g ekor (dihiris) - aku guna 2 ekor je
Udang 200g (dibuang kulit) - aku ambil 6 ekor
Isi ayam 200g (dihiris nipis) - aku ambil 1 ketul dada ayam
Sawi bunga (dipetik)
Kicap pekat 1.5 sudu besar
Sos tiram 1 sudu besar 
Kicap cair 1 sudu besar (aku tak gunapun)
Minyak bijan 1/2 sudu besar (aku tak pakaipun)
Mee Kuning segar sebungkus (aku pakai yang 450g)
Garam dan gula secukup rasa (aku memang tak suka tambah garam sebab mee dah masin)
Untuk basahkan mee aku tambah air panas 1/2 cawan) 

Cara-cara

Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia sehingga wangi.
Masukkan sotong, udang serta ayam dan kacau selama beberapa minit 
kemudian masukkan semua bahan tadi dan mee dan kacau selama 3-4 minit. Tabah gula dan air panas. Kacau sebati dan hidangkan panas.  

 

1 comment:

  1. as salam siti,bglh aku rasa mee 2,aku nak jugak...

    ReplyDelete