Thursday, July 14, 2011

Bulan Sya'aban 1432 Hijrah


Sedar tak sedar tak masuk bulan Syaaban pada 3 Julai lepas..jatuh pada hari Ahad dan masa tetap berlalu dengan pantas. Hari ni dah 12 Syaaban...bermakna semakin dekatnyer Ramadhan. Sudah berbayarkah puasa tahun lepas?? Bagi yang belum gunakan bulan yang penuh keberkatan ini bagi menggantikan puasa yang tertinggal. Aku seperti biasa..menghabiskan baki2 puasa ganti yang belum berganti. Selain ganti puasa dapat juga beramal dalam bulan Syaaban ni. 


Kalau boleh , jangan lupa berpuasa pada 16 Julai ni..malamnya Malam Nisfu Syaaban..perbanyakkan amalan, membaca yassin dan memohon doa dari Allah SWT. Walaubagaimanapun amalan2 ini bukan hanya dikhususkan pada malam Nisfu Syaaban sahaja..kalau boleh jadikan amalan harian..Insyaallah...


Tentang amalan puasa Rasulullah, dalam Buku Syamail Muhammadiyah ada memetik sebuah hadis bertaraf sahih..Aisyah berkata
"Aku belum pernah melihat Rasulullah berpuasa sejumlah hari yang lebih banyak daripada bulan Syaaban. Beliau berpuasa pada sebahagian besar hari-hari bulan Syaaban kecuali beberapa hari. Beliau pernah berpuasa hampir sebulan penuh bulan Syaaban"
(Direkodkan oleh Bukhari, Muslim, Abu Dawud, Tarmizi, Nasa'i dan Ahmad)
Dibawah ada sedikit Info untuk dikongsi bersama berkaitan Bulan Syaaban yg dipetik dari http://www.iluvislam.com/tazkirah/bulan-islam/778-kehebatan-di-bulan-syaaban.html  
Fadhilat Syaaban
Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan.
Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.
Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah:
Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah SAW lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain.
Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.
Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."
Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah SAW
Sabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)
Bertaubat
Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."

Malam Nisfu Syaaban
Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : "Telah datang Jibril as pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata, Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit!" Kata saya (Nabi Muhammad SAW): "Hai Jibril, apakah erti malam ini ?" Dia (Jibril) menjawab: "Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan, peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu."
Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca: "Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha." Dipetik dari Kitab Zubdatul Wa'idzin.

No comments:

Post a Comment