Thursday, September 22, 2011

Cheese Cake With Blueberry Topping

Cheese Cake
Cuaca kat luar sejuk, hujan setiap hari turun tak mengira waktu. Tiba-tiba teringin pula nak buat cheese cake memandangkan semua bahan-bahan ada di rumah. Mula-mula aku bake cake dulu pada petang Selasa dan semalam baru aku buat topping dia. Bukan apa, biar sejuk, baru cream topping tidak cair.

Nak buat kek ni tak susah, bahan-bahan utama dikekalkan boleh rujuk kat post aku yang lepas..

http://memeymia.blogspot.com/2011/07/marble-butter-cake.html

Tapi kali ni aku buat besar sedikit so aku tambah lagi setengah adunan dari resepi berikut.
Lebih kurang begini le..

Bahan Kek

1 1/2 buku Butter 
2 1/4 cawan tepung kek Bluekey
2 cawan gula halus
1 sudu kecil baking powder
6 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
250gm Cream Cheese

Cara-cara


1. Masukkan butter bersama gula kisar sampai sebati dan kembang (warna berubah jadi kuning keputihan)
2. Masukkan telur satu persatu, pukul sampai sebati
3. Masukkan cream cheese, pukul lagi
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau lagi sampai sebati
4. Masukkan esen dan serbuk penaik dan jus lemon (2-3 sudu makan). Putar sampai sebati
5. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 45 minit dengan 170-180 darjah C.

Topping Cream 

1/2 buku butter
Gula aising (lebih kurang 2 cawan kot) sebab aku pakai bubuh je.
Jus lemon

(Diputar sampai sebati dan keputihan)

Cream tadi disapukan ke atas kek. Tabur Blueberry Filling, Coklat Urai, (Atas Kek) dan Kacang tanah (Tepi kek) yang telah digoreng dan dikisar.
p.s Hiasan ni ikut kretiviti, kalau nak bubuh buah strawberry pun cun gak....

1 comment: